راهنمای استفاده
راهنمای استفاده
خلاصهای از نحوه کار با برنامه و قابلیتهای آن ...
بازگشت به راهنما ←
کلیدهای ناوبری و دکمهها
مشاهده محتویات درون کیویکس مشابه مرورگرهای وب است، بنابراین شما به راحتی میتوانید از یک صفحه به صفحهای دیگر بروید. با کلیک بر روی دکمه خانه در نوار ابزار، صفحه پیشفرض فایل ZIM خود را خواهید دید. به عنوان مثال، اگر فایل زیم ویکیپدیای فارسی را اجرا کرده باشید، «صفحه اصلی» ویکیپدیا را خواهید دید. اگر هیچ فایل زیمی را اجرا نکرده باشید، صفحه راهنما را خواهید دید و این بدین معنی است که هیچ محتوایی برای نمایش وجود ندارد. در آن صورت، شما باید دستورالعملهای این صفحه را دنبال نمایید.
دقیقاً مانند یک مرورگر وب، شما می توانید با کلیک بر روی دکمه عقب به صفحه قبلی که در آن بودید و با کلیک بر روی دکمه جلو دوباره به صفحه اول بروید. برای باز کردن یک زبانه جدید بر روی دکمه که در کنار آخرین زبانه قرار دارد کلیک کنید و یا اینکه کلیدهای Ctrl+T را فشار دهید. برای بستن یک زبانه، بر روی علامت در کنار زبانه استفاده کنید و یا کلیدهای میانبر Ctrl+W در صفحه کلید را فشار دهید. همچنین شما میتوانید با فشردن کلید Ctrl پیوند درون یک صفحه را در یک زبانه جدید باز کنید و یا میتوانید همین کار را با کلیک راست کردن بر روی آن پیوند و انتخاب گزینه "باز کردن پیوند در زبانه جدید" انجام دهید.
تنظیم اندازه متن
در حالت عادی، متن محتویاتی که میخوانید به طور پیشفرض دارای اندازهای خاص است. از آنجا که ممکن است این اندازه از دیدتان مناسب نباشد، شما این قابلیت را دارید که در لحظه که خواستید اندازه متن را بزرگتر را کوچکتر نمایید. برای انجام این کار از ابزار افزایش اندازه و کاهش اندازه در نوار ابزار استفاده نمایید. همچنین میتوانید از طریق منوی نمایش > اندازهنمایی در نوار منو به آنها دسترسی پیدا کنید که در آنجا گزینه دیگری تحت عنوان اندازه اصلی برای بازگرداندن به اندازه اصلی متن وجود دارد. همچنین میتوانید از کلیدهای میانبر Ctrl و + برای بزرگنمایی و Ctrl و - برای کوچک کردن متن و Ctrl و 0 برای بازگردانی به اندازه اصلی استفاده کنید.
اگر صفحه نمایش کوچکی دارید و میخواهید از نهایت استفاده برای خواندن متن را داشته باشید، میتوانید کیویکس را به حالت تمام صفحه ببرید و تمامی پنجرههای سیستمعاملتان را پنهان کنید. برای این کار روی دکمه تمام صفحه کلیک کنید و یا اینکه کلید F11 از کیبورد خود را فشار دهید.
چاپ و ذخیره کردن متن صفحات
شما میتوانید محتویات درون کیویکس را چاپ کنید و یا حتی آنها را ذخیره کرده و به اشتراک گذارید. برای این کار سه راه دارید:
- برای چاپ صفحهای که در حال خواندن آن هستید، روی دکمه چاپ در نوار ابزار کلیک کنید یا کلیدهای Ctrl+P را فشار دهید. همچنین میتوانید از منوی پرونده به آن برسید. شما قادر خواهید تا تنظیمات صفحه و شکل چاپ را تعیین کنید. قبل از این کار مطمئن شوید که پرینتر به کامپیوتر متصل است.
- برای اینکه یک صفحه را در قالب PDF ذخیره کنید، به منوی پرونده > چاپ به صورت پیدیاف بروید و یا اینکه کلیدهای Ctrl+Shift+D را فشار دهید.
- برای ذخیره یک صفحه با قالب HTML یا txt، به منوی پرونده > ذخیره صفحه به عنوان بروید یا کلیدهای Ctrl+S را فشار دهید.
ایجاد نشانک و استفاده از نشانکها
اگر میخواهید صفحهای که در آن هستید را ذخیره کنید تا دفعه بعد هم بتوانید سریعاً همان صفحه را اجرا کنید، بر روی دکمه نشانکها در نوار ابزار کلیک کنید و در پنلی که در سمت راست صفحه نمایان میشود، گزینه ایجاد مجموعه نشانک جدید را انتخاب کنید و مسیری را برای ذخیره فایل مربوطه انتخاب کنید. این فایل با فرمت XML ذخیره خواهد شد و شما قادر خواهید بود تا در آینده آن را تغییر داده و یا به کامپیوتر دیگری انتقال دهید و از آن استفاده کنید. با انتخاب گزینه ورود مجموعه نشانک در همان پنل، میتوانید فایل XML مورد نظر را وارد نمایید. با کلیک بر روی این صفحه را علامت بزن یا فشردن کلیدهای Ctrl+D میتوان صفحه مورد نظر را نشانهگذاری کنید تا به لیست اضافه شود. همچنین در بخش یادداشتهای نشانک در بخش پایین آن میتوانید توضیحات در مورد آن صفحه بنویسید. با کلیک بر روی علامت انتخاب شده را بردار نیز میتوانید صفحه مورد نظر را از لیست نشانهها حذف کنید. با انتخاب هر یک از گزینههای درون لیست، میتوانید دسترسی سریع به آن صفحه داشته باشید.
با کلیک بر روی این صفحه را علامت بزن یا فشردن کلیدهای Ctrl+D میتوان صفحه مورد نظر را نشانهگذاری کنید تا به لیست اضافه شود. همچنین در بخش یادداشتهای نشانک در بخش پایین آن میتوانید توضیحات در مورد آن صفحه بنویسید. با کلیک بر روی علامت انتخاب شده را بردار نیز میتوانید صفحه مورد نظر را از لیست نشانهها حذف کنید. با انتخاب هر یک از گزینههای درون لیست، میتوانید دسترسی سریع به آن صفحه داشته باشید.
ابزارهای ویرایشی
با استفاده از نوار جستجو میتوانید یک واژه یا عبارت خاص در یک صفحه جستجو نمایید. برای این کار روی آیکون جستجو در متن در نوار ابزار کلیک کنید یا از نوار منو ویرایش > جستجو در صفحه را انتخاب نمایید. همچنین میتوانید از ترکیب کلیدهای Ctrl+F برای این کار استفاده کنید.
کیویکس همچنین دارای قابلیت کپی-پیست است. برای این کار کافی است بخشی از متن که میخواهد کپی شود را انتخاب کنید و از نوار منو ویرایش > رونوشت را انتخاب نمایید و یا اینکه دکمههای Ctrl+C را بفشارید. سپس میتوانید متنی که کپی شده را در هر برنامهای که مد نظر داشتید بچسبانید. اگر قصد انتخاب همه متن یک صفحه را داشتید، از نوار منو ویرایش > انتخاب همه را انتخاب کنید و یا کلیدهای Ctrl+A را فشار دهید. قابلیتهای فوق با کلیک راست نمودن در فضای صفحه هم قابل دسترس است.
جستجوی تمام متن و پروسه ایندکس
کیویکس شامل یک موتور جستجوی قدرتمند است که به شما کمک کند به راحتی دسترسی به صفحات داشته باشید یا یک عبارت خاص را در صفحات جستجو نمایید. موتور جستجوی تمام متن فقط برای فایلهای ZIM ایندکسشده موجود است، به این معنی که اگر شما فایل ZIM از قبل ایندکسشده را دانلود کرده باشید قادر خواهید بود از این قابلیت استفاده نمایید، اما برای فایل های ZIM ایندکسنشده باید ابتدا فرایند ایندکس را انجام دهید. البته این کار الزامی نیست و فقط در صورتی که نیاز داشته باشید جستجوی تمام متن انجام دهید آن را انجام دهید، چرا که فرایندی زمانبر میباشد. در صورتی که فایل شما ایندکس نشده باشد، کیویکس برای اولین باری که وارد برنامه میشوید از شما خواهد پرسید که آیا مایل به ایندکس کردن فایل زیم هستید یا خیر، که شما میتوانید این کار را انجام دهید و یا اینکه برای همیشه کاری کنید که دیگر این پیغام ظاهر نشود. این کار پروسه زمانبری است و بسته به فایل زیمی که در اختیار دارید ممکن است چند دقیقه، چند ساعت و یا حتی چند روز به طول بیانجامد. در حین انجام شدن این پروسه، در نوار پایین برنامه میتوانید درصد پیشرفت ایندکس شدن (مانند ) را ببینید. برای این کار باید نوار وضعیت خود را فعال کرده باشید، اگر هماکنون آن را نمیبینید از منوی نمایش گزینه نوار وضعیت را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که اگر نسخه از قبل ایندکس شده را دانلود کرده باشید نیاز به انجام هیچ یک از مراحل فوق نخواهد بود. همچنین اگر نیازی با استفاده از جستجوی تمام متن ندارید، میتوانید هیچ یک از این مراحل را انجام ندهید.
گزینههای بیشتر
کیویکس دارای قابلیتهای زیادی است. شما میتوانید زبان برنامه را از منوی نمایش > تغییر زبان انتخاب نمایید، یا ظاهر برنامه را از منوی نمایش > پوسته تغییر دهید. با استفاده از منوی نمایش > رنگهای وارونه و یا فشردن Ctrl+I میتوانید رنگهای صفحه را وارونه نمایید، برای مثال تمام رنگهای سفید و سیاه را به یکدیگر تبدیل کنید.
همانند ویکیپدیا که در منوی سمت راست آن گزینه «مقاله تصادفی» وجود دارد، در کیویکس هم میتوان از منوی ابزار این کار را انجام داد.
اگر میخواهید از کیویکس در شبکه محلی خود استفاده کنید و همه بتوانند آن را داشته باشند، کافی است به منوی ابزار > میزبان رفته و روی دکمه شروع کلیک نمایید که البته در این صورت امکانات نرمافزاری کمتری وجود خواهد داشت چرا که کیویکس در مرورگر اینترنتی اجرا خواهد شد.